10 november 2012

N i e u w s   i n   B u s b r i e f f o r m a a t   <++++>
________________________________________________________________________                                                                                                 

______ Onderwerp: Gecamoufleerde bussen _____________________
   
 Verhalen over oude en nieuwe bussen
 
Inhoudsopgave:
Bijzondere modellen
Uitsmijters: EPO niet nodig - Busbouwwerk
Busbabbel: Hoesten en proesten
 

De donkere dagen voor Kerst zijn aangebroken en ik ga in deze brief proberen deze tijd met een sprankje licht wat op te fleuren. Op z'n minst een glimlach hoop ik en vanuit een grijze omgeving en regendruppels tegen de ramen ga ik die glimlach bij jullie oproepen door een aantal foto's met opvallende reclames. In de afgelopen jaren heb ik dat al een aantal keren gedaan en de laatste brief met reclames dateert alweer van november 2009 in busbrief 93. Na 3 jaar heb ik weer een serie busvermommingen verzameld (met dank ook aan inzenders) die in aanmerking komen voor plaatsing.
De vaste rubriek met computertips is vanaf nu veranderd in een onregelmatige rubriek. Soms aanwezig en soms zal SlimvanWim ontbreken. Als vervanger heb ik gedacht om voortaan een vaste rubriek toe te voegen met meer busaandacht in de vorm van een YouTube filmpje met als onderwerp het OV. Beter passend in deze brieven.
Deze nieuwe brief heeft een tijdje op zich laten wachten maar de oorzaak daarvan zit hem in een heleboel gedoe met de andere webpagina die ik maak waarin het OV in Haaglanden centraal staat en dan in het bijzonder mijn eigen werkkring bij Veolia. Internet is leuk en je kan er veel vinden en veel kwijt maar het blijft jammer dat er altijd individuen zijn die andere mensen willen zieken. Ongemerkt was er 'ingebroken' op die pagina en er waren zaken toegevoegd die de zoekmachine van Google als ongewenst zag. Het gevolg was dat de pagina geblokkeerd werd en ik kon de hele pagina doorspitten om de besmettingen te vinden en te vervangen door schone bestanden. Ik garandeer je dat dit een soort monnikenwerk is geweest waarbij is meerdere keren gedacht heb om het Wereldwijde Web gedag te zeggen en rustig met een boek in een hoekje te gaan zitten. Maar goed, jullie zien dat ik die gedachte alweer heb overleefd en hieronder vind je het resultaat. De begeleidende teksten zijn aan de korte kant omdat ik weinig of geen achtergrondinfo heb van deze foto's. De meeste tekst heb ik voorzien van een luchtige inhoud met een 'knipoog'. Veel lees- en kijkplezier.
 

Foto 1a-1b:
Met muziek en een drankje zijn deze bussen op de 2 foto's te zien. Ik ben benieuwd of er ook wat uit die trekharmonica klinkt als de bus de hoek omgaat. Ter verduidelijking: Trekkspill betekent accordeon en is dus niet de naam van de vervoersmaatschappij. ;-)

       

Een wel erg druk beplakte bus zien we op 1b. Er zijn meer mensen aan de buitenkant te zien dan in de bus. Ze zitten mogelijk in de stationsrestauratie aan een biertje....


Foto 2:
Dat er in deze tijd overal camera's te vinden zijn, weten we intussen wel maar dat zelfs de wielen van een bus opnames kunnen maken wist ik nog niet. Met deze foto maak ik geen sluikreclame want het merk is zonder tolk niet te lezen.


Foto 3:
Rijden op elektriciteit heeft de toekomst hoor ik steeds vaker om mij heen. Deze bestuurder heeft daar het volgende op gevonden. Bovenop staat de oproep 'Visit India' en ik heb de indruk dat dit een foto is vanuit het Verenigd Koninkrijk. Nitu Travels is een reisbureau gespecialiseerd in tripjes naar.....inderdaad India.


Foto 4:
Niet echt een reclame uiting op deze bus maar een aanklacht tegen mensenhandel want dat is de betekenis van Human Trafficking. Het is wel een afbeelding die je laat denken dat er echt een verstekeling in de bagageruimte zit.


Foto 5:
Een bus als vuilniswagen of is het vuilniswagen als bus? Eerder in busbrief 93 heb ik een andere foto van deze wagen geplaatst met in de rechter onderhoek een kleinere foto. Die kleine foto heb ik hier nu in het groot. Gerard Kosterman schreef in busbrief 93: "Dit is een stadsbus die in Eindhoven gereden heeft. Het betreft hier de Hermes 1704." Een VDL/DAF met een opbouw van Berkhof uit 2002 later rijdend bij Novio. Deze DAF serie had de nummers 1700 t/m 1732. De serie liep nog veel verder door maar dat waren VDL/Berkhof wagens met een Cummins motor.


Foto 6a-6b-6c:
Er bestaan wurgcontracten maar ook wurgbussen zoals op deze foto's is te zien. De eerste bus ziet er nog goed uit en de uitgelichte slangenkop bij de 2e foto laat een vredig tafereeltje zien. Helaas is bij de derde foto de slang geÔrriteerd geraakt en heeft hij de bus enigszins verfrommeld. Deze plaatjes zijn al bij menigeen een keertje in de mailbox terechtgekomen want de foto's zaten o.a. in een serie foto's die rondgestuurd werden in een powerpoint voorstelling.
 

Foto 7:
Deze Amerikaanse bus is zodanig voorzien van reclame voor een soort uitzendbureau dat de aandacht van iedereen in de omliggende wolkenkrabbers getrokken wordt. Het advies is publieksvriendelijk te noemen, 'don't jump' oftewel Niet Springen!


Foto 8a-8b:
Twee foto's die met frisse adem te maken hebben. Een bus met een flexibele tandenborstel, heel toepasselijk op een flexibele bus. Daaronder de 2e foto met reclame voor Mintsnoepjes die verondersteld worden de adem op te frissen.


Foto 9:
De uitnodiging op de zijkant van deze bus luidt: 'kom naar de dierentuin voordat de dierentuin naar jou toe komt.' Deze oproep wordt uitgebeeld door een tijger die flinke schade aan de ramen heeft gemaakt en daarna de onderkant van de bus opent. Opnieuw een zeer realistische manier van aandacht vragen, in dit geval voor de dierentuin van Perth, aan de kust in Western-AustraliŽ.


Foto 10a-10b:
In busbrief 73 stond bij foto 1 al een plaatje van deze bus en voor de vergelijking heb ik die foto er nog eens naast gezet. In de tussentijd moet er toch iets gebeurd zijn want je ziet het verschil als je de 2 foto's vergelijkt. Het wagenparknummer en het logo van CBS erbij of juist verwijderd? Het hangt er maar van af welke foto het eerst gemaakt is van deze MAN Caetano bus.

       


Foto 11a-11b-11c:
Dan nog 2 foto's met een Engelse achtergrond. Een Londense dubbeldekker als Dinky Toy. Je gaat, als je lang kijkt, vanzelf denken dat de man op de voorgrond ook een speelgoedpoppetje is. Eigenlijk zou ik de gebouwen van de foto moeten 'snijden' waardoor het nog realistischer wordt. Nu ik het zo schrijf, doe ik het ook, kijk maar bij foto 11b.

Mijn gevoel zegt me dat onderstaande foto niet in Engeland gemaakt is hoewel het stuur rechts zit. Vermoedelijk is deze tekst bedoeld voor de Australische medemens. Dat er mensen voor de trein springen is een hele nare manier van levensbeŽindiging maar aan de andere kant van de wereld blijkt men dit ook bij bussen te doen. Het lijkt mij dan beter om die tekst aan de voorkant van de bus te plaatsen want iemand die 'stepping in front' uitvoert, zal deze waarschuwing net te laat in het vizier hebben......


Foto 12:
Op de dakrand van deze bus staan tekens die mij sterk doen denken aan een Oosters land, Japan of China b.v. In dat geval zou je mogen verwachten dat er (oneerbiedig gesproken) sprake moet zijn van spleetogen in plaats van deze grote kijkers. Helaas kan dat alleen gerealiseerd worden als de bus lekke banden heeft............


Foto 13:
Deze reclame is niet echt origineel want deze variant hebben we al vaker op meerdere bussen gezien. Toch heb ik de foto toegevoegd want het blijft bijzonder om te zien.


      
Uitsmijter(s):
Iedereen die het televisie programma 'Dit was het nieuws' kent, weet dat de captains altijd een foto te zien krijgen waar ze dan aan het eind van het programma een passende omschrijving van mogen geven. Liefst zo gevat mogelijk natuurlijk. Ik ben benieuwd wat ze bij deze foto zouden verzinnen maar het ligt voor de hand dat het iets in de trant van Epo en meneer Armstrong zou kunnen zijn. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als deze bus een noodstop moet maken. Het aantal tandems zou in dit land in 1 klap verdubbelen.....

Soms denk je alles wel gezien te hebben en dan komt deze foto opeens voorbij. Een busbouwwerk waar de wagen van Pipo de Clown of een constructie van Pippi Langkous een simpele indruk bij zouden maken. Ik gok erop dat het een rondtrekkende theatergroep is in misschien de Verenigde Staten?

Aanvulling van Vincent W.: "Deze foto is van het "Burning man festival" dat 1 keer in het jaar wordt gehouden in Amerika. Dan wordt er in de woestijn van Arizona een stad gebouwd waar mensen samen komen voor een aantal weken. (Een soort van Woodstock in een modern jasje.)
Het is vooral erg populair bij kunstenaars en ze maken daar de meest vreemde voertuigen voor het festival. Ik heb er een paar als bijlage meegestuurd. Keep up the good work..."

           

               

           

 

    
Digitaal puzzelen:

       
Klik op het plaatje hierboven. De rest wordt vanzelf duidelijk en je kunt slepen met de muis om de stukjes te verplaatsen en na wat heen en weer schuiven, komt uiteindelijk 'het Paleis van Justitie' in Parijs te voorschijn.
 


           
BusBabbel:
We bevinden ons in de maand van de griepprikken en als er iemand niet snottert, hoest of niest dan is dat een zogenaamde spekkoper. De meeste mensen zijn van boven en/of van onder van slag en dat veroorzaakt veel ongemak. Als buschauffeur ben je erg afhankelijk van een goedwerkend ondergedeelte van je lichaam want je kan niet overal even snel terecht in geval van nood. Hoesten en proesten is tot daar aan toe maar met een flinke broekhoest kun je slecht functioneren. Ik spreek uit eigen ervaring. In een ver verleden heb ik mijn toevlucht moeten zoeken in de bosjes langs de weg en ik kan iedereen verzekeren dat je je dan heeeeeel onprettig voelt. Zonder in details te gaan, begrijpt iedereen de situatie volgens mij. Ik heb mij toen ziek moeten melden en na een paar dagen thuis, kreeg ik een oproep voor de bedrijfsarts. Mijn inwendige ik had intussen het normale ritme hervonden en ik kon melden dat ik weer aan de slag ging. De arts vroeg nog even na of ik wel gezond leefde en genoeg vitaminen binnenkreeg. Ik keek blijkbaar nogal verbaasd want ik kreeg de indruk dat de suggestie werd gewekt dat ik ziek zou zijn geweest door mijn mogelijke verkeerde levenswijze.
Ik vroeg de dokter of die weleens in deze tijd zelf gebruik maakte van het Openbaar Vervoer. Dat bleek niet zo te zijn en dat gaf mij de kans om deze dokter bij te praten over de medische kant van ons beroep. Ik schetste de inhoud van een gemiddelde bus in de spits met wapperende volle zakdoeken en rondvliegende neusdruppeltjes na een niesbui van iemand die te laat zijn of haar hand voor het gezicht houdt. Menig collega zal iemand bij de betaaltafel hebben gehad die tijdens het zoeken naar een plaatsbewijs net te laat de druppel aan de neus kon opvangen. Ik zie soms chauffeurs hun boterham neerleggen op de betaaltafel en dan draait mijn maag zich om. Toen ik dit heel overtuigend had geschetst, bleef de dokter even stil. Ik zag dit als een aansporing en benutte de pauze om nog wat onhygiŽnische voorbeelden op te noemen. De dokter knikte en gaf aan er nooit op die manier naar gekeken te hebben. Het liep tegen de middag en ik merkte dat het onderhoud voorbij was. Ik groette de dokter en bedacht mij dat de lunch de dokter ongetwijfeld anders zou smaken.
Ik schrijf dit allemaal met een knipoog maar het is niet gelogen, wij rijden vaak rond met een concentratie bacteriŽn waar we gelukkig in veel gevallen tegen bestand zijn. Als je dan een enkel keertje een verkeerd microscopisch klein beestje ingeademd hebt, valt dat onder het risico van het vak. Zolang het bij een verkoudheid of een eenvoudig griepje blijft, is dat te overzien. Als mensen elkaar tegenkomen vragen ze vaak 'Hoe is 't?' Dat klinkt meestal als 'Hoest?' Ik gehoorzaam dan altijd netjes en begin te kuchen maar wťl met mijn hand voor m'n mond.
 

       
Surftips:
De media hebben zo nu en dan uitgebreid aandacht voor de aanleg van de 2e Maasvlakte. Vaak gaat het dan over het belang voor onze economie maar ik heb hier een pagina die ook eens laat zien wat voor een huzarenstukje dat is. Informatie, filmpjes, live beelden en in de timeline kun je naar links en rechts klikken waarna er verschillende foto's aan te klikken zijn met daarop beelden van de eerste start tot het moment van nu. Er zijn mogelijkheden om excursies te maken o.a. met een busdienst onder de naam FutureLand Express XL. Wil je meer weten over dit project dat wereldwijd aandacht krijgt, kijk dan op http://www.maasvlakte2.com/nl/index/show/id/413/FutureLand+Express

Deze link zal je verbazen!!! Je klikt hem aan en denkt 'ach, het weer in BelgiŽ, leuk maar wat moet ik daarmee'. Wacht even een paar seconden en zie wat er allemaal gebeurt. Op een gegeven moment kun je je eigen adres of alleen je woonplaats invullen en daarna vlieg je verder door de wolken en krijg je de weersverwachting te zien maar natuurlijk weer niet op een normale manier. Laat ik verder niets verklappen, klik gewoon en kijk wat er gebeurt. http://weerwedstrijd.nieuwsblad.be:80/

In deze brief slechts 3 linken maar het zijn wel kanjers. De derde link heeft mij uren beziggehouden. Op http://uwall.tv/ zie je allemaal kleine fotootjes die je aan kunt klikken. Je krijgt dan een clip te zien met een hit van de artiest maar daaronder een rij met veel andere hits van deze persoon. Linksboven op de pagina zie je het woordje 'Genres' staan en als je daarboven gaat staan met je cursor, zie je de keuzemogelijkheid verschijnen. Er is op de startpagina ook een smal venstertje waar je zelf een zoekopdracht in kunt typen. Ga gewoon eens op onderzoek uit en vind je favoriete muziek terug.

Klik op:     


      

Een oudere man wordt om 2 uur ’s-nachts door de politie staande gehouden en er wordt gevraagd waar hij om deze tijd naar toe gaat.
Hij antwoordt: “Ik ben op weg naar een lezing over misbruik van alcohol, roken en laat opblijven en het effect wat het op het menselijk lichaam heeft.”
De politieman vraagt verder: “Echt waar? Wie geeft nou zo’n lezing op deze tijd van de nacht?”
De man antwoordt: “Mijn vrouw.”

Een blondine stapt boos een winkel binnen. "Ik probeer jullie al drie dagen te bellen op nummer 0800-1730, waarom nemen jullie niet op?"
Het winkelmeisje antwoordt: "Sorry, maar dat zijn onze openingstijden."

Een meisje fluistert in het oor van haar vriendje: "Pssst, kom je vanavond bij me langs, er is niemand thuis."
Die avond gaat die jongen naar haar huis, belt aan, belt nog een keer aan, en inderdaad, er is niemand thuis!

Een man komt bij de dokter en vraagt heel serieus: "Dokter, is het echt waar dat getrouwde mannen langer leven dan vrijgezellen?"
"Nee hoor beste man, het lijkt alleen maar veel langer."

Twee kippen komen elkaar tegen. De ene kip vraagt aan de andere: "Hoe is het met je kinderen?"
"Goed hoor, zegt ze: De een is advocaat geworden en de andere uitsmijter!"

 


      
Ingezonden berichten:
Ingezonden aanvulling van Carolien vd W. over foto 4 in busbrief 115: "Dit betreft een bus die ooit begin zeventiger jaren door Merkus Nijmegen is geÔmporteerd uit Zwitserland. In 1973 heb ik zelf nog een paar keer met deze bus gereden tijdens de SVA show in Huisduinen. Na het faillissement van Merkus is de bus terechtgekomen bij De Mol Boxtel, die hem in de kleuren gespoten heeft van Jan Hofstra nr 6. Bij het teloorgaan van De Mol is de bus terechtgekomen bij BBA-tours en zou daar nog steeds inzetbaar zijn."
Foto 7 heeft tot een interessante discussie geleid en bij foto 8 in dezelfde brief 115 zijn aanvullingen geplaatst door Harry, Olaf en Jelmer. Dank aan de inzenders.
 

   
Tot slot:
Een brief met een luchtig karakter, ik had het gezegd in de openingstekst en ik heb woord gehouden. In een volgende aflevering ga ik weer ernstig en serieus aan de slag. Het onderwerp van die brief weet ik nog niet maar mogelijk zal ik kans zien om die brief in december te maken en dan kan er best een winters feestdagen sfeertje aanwezig zijn. Graag tot dan.

Groeten en tot de volgende brief

       
Wim Koeleman (kameleon@ziggo.nl)

    
Wijsheden:

Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen. (Godfried Bomans)

De meeste mensen doen in hun vrije tijd eenvoudig wat andere mensen voor hun werk doen. (Midas Dekkers)

Degene die iets onderneemt en daarin mislukt is ongetwijfeld beter dan degene die niets onderneemt en daarin slaagt.
 

terug naar de