31 januari 2010

N i e u w s   i n   B u s b r i e f f o r m a a t   <++++>
______________________________________________________________                                                                                                 

______ Onderwerp: Rariteitenkabinet __________________
   
 Verhalen over oude en nieuwe bussen
               
 
Inhoudsopgave:
Rariteitenkabinet
Uitsmijters: Ambulance patat
SlimvanWim: USB-stick veilig verwijderen
Busbabbel: Blik op de winter
      

Het zijn barre tijden en dan doel ik niet op de winter maar op de busbrieven. Ze worden steeds langer en ik kan niemand anders de schuld geven dan mezelf. Gelukkig is het een hobby van me en maakt het niet uit hoeveel tijd ik erin steek. Als ik mijn eigen werkgever zou zijn dan vroeg ik direct opslag maar zo zit ik niet in elkaar. Gewoon doen is genoeg en dus begin ik dan ook gewoon aan deze brief.
 

Foto 1a-1b-1c-1d:
Soms valt iets uit het niets opeens als een legpuzzel bij elkaar. In maart 2009 kreeg ik onderstaande foto's al toegestuurd en nu n.a.v. onderstaande advertentie, kan ik dit mooi toepasselijke gebruiken. Rob D. schreef in maart: "Beste Wim, bij het afleveren van een Optare-Solo bij de BBG in Eberswalde nabij Berlijn kreeg ik met deze bus met aanhanger een rondrit aangeboden. Zoals je ziet is het een Skoda bus voorzien van een aanhanger. De voorloper van de gelede bus dus. Eberwalde ligt in het voormalige Oost-Duitsland en daar rijden ze ook nog met trolleybussen. Misschien is dit leuk 'voer' om te plaatsen en zo niet even goede vrienden. Vriendelijke groeten, Rob D."
Het mag duidelijk zijn dat ik Rob zeer dankbaar ben.
Een aparte advertentie voor een Skodabus mťt aanhanger! Bouwjaar respectievelijk 1963 en 1971. Hij is te huur maar dan wel inclusief chauffeur.
Tot slot van deze waardevolle bijdragen van ter zake kundige lezers, heb ik Peter van der Reest met de Skoda advertentie een plezier gedaan. Peter schrijft mij: "Het zal je niet verbazen dat ik je bijdrage over de Skoda mťt personenaanhanger erg geslaagd vind, wanneer bedenken ze dit nu ook eens in ons kikkerlandje? Ik ga overigens een model van een (moderne) personenaanhanger maken!
Maar even terug naar de afgebeelde bus, in de tekst is wel te lezen dat ze met dťze aanhanger nog geen personen mogen vervoeren, kennelijk vindt de T‹V iets niet door de beugel kunnen.Jammer, maar wel een hele fraaie combinatie, waarbij de aanhanger geheel in de style van de bus is.
In 1971 is de aanhanger gebouwd, in die tijd mochten ze al lang niet meer rijden in de BRD, maar nog wel in de DDR en Polen."

Foto 2a-2b-2c-2d-2e:
Deze aflevering van de busbrief heeft niet voor niets de titel Rariteitenkabinet meegekregen en de onderstaande foto's zullen dat bevestigen. Een futuristisch ogende bus die hier in Nederland regelmatig te water gaat. Een amfibiebus! Hier een paar foto's die ik toegestuurd kreeg maar als je het woord amfibiebus in Google Afbeeldingen gebruikt, zie je zelf nog veel meer resultaten. In het interieur mis ik de reddingsvesten maar die zitten mogelijk op een plekje verstopt zodat de passagiers niet gelijk angstig worden. Moeten we nu spreken van een loopplank of een trapje bij foto 2b??
In ieder geval, wat je ervan mag denken, het is heeeel apart te noemen. In busbrief 99 vind je meer foto's van dit fenomeen.
       
           
Nick stuurde deze link http://www.ivw.nl/actueel/nieuws/ivwcertificeertamfibiebus.aspx waar je kunt zien dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat goedkeuring heeft gegeven aan de amfibiebus. Peter heeft tenslotte ook een aantal linken gestuurd waar je meer info en foto's kunt vinden van de amfibiebus. Kijk op Amphicoach en verbaas je over de fraaie plaatjes.
In een eerdere brief (editie 57 over Verweggistan) heb ik foto's laten zien van een andere amfibiebus uit Dubai en Peter stuurde daar ook een link over. Als je dit soort busvervoer interessant vindt, moet je vooral even klikken op http://www.terrawind.com/hydraterra.htm

Foto 3a-3b:
En ja, van het water naar het vuur lijkt een grote stap maar is in de busbrief een kwestie van seconden. Bij het zien van zo'n foto realiseer je je pas weer als chauffeur zijnde (maar ook als passagier) dat een bus net zo gevoelig kan zijn voor brand als elk ander voorwerp. Onderschat nooit de snelheid van de vlammen. Deze foto van de brandweer van Dordrecht maakt dat weer eens duidelijk.
Foto 3b is van vrij recent toen de 7834 een beetje oververhit raakte.

Foto 4a-4b:
Twee foto's met als onderwerp de combinatie 'bus en dak'. De eerste heb ik geleend van Sierd Loman en spreekt voor zichzelf. De bewaking is overgelaten aan een viervoeter. Altijd handig om te weten als je een busdak zou willen gaan stelen.....
Foto 4b spreekt waarschijnlijk nog meer voor zichzelf en dit openbaar vervoerbedrijf in Engeland (Arriva) kan misschien bij de opkoper van foto 4a een nieuw dak gaan bestellen. Geen ambulance te zien dus hopelijk is dit op een Buiten Dienst rit gebeurd wat verklaart kan worden door de tekst 'Not in service'. Even een kortere route genomen zonder na te denken. Het kan natuurlijk ook altijd nog te maken hebben met een geval van joyriding en dan treft geen enkele beroepschauffeur blaam. Gelukkig is het mooi weer aan de schaduwen te zien en zit je nu bovenin lekker in het zonnetje.

Foto 5a-5b + extra's:
Bijzondere foto's van een station staan bij dit gedeelte. De eerste foto is van een miniatuurbusstalling van de RET in Rotterdam gemaakt door mijn buurman Wim bij 'de grootste miniatuurwereld van Nederland' zoals ze zelf op de webpagina adverteren. Kijk op http://www.railzminiworld.com en zie wat ik bedoel. Het ligt vlak naast het normale Centraal Station van Rotterdam dus mooier kan het niet.
Daaronder het Centraal Station van Den Haag in vroeger jaren (1976) toen de naam voor het station als Staatsspoor (gesloten in 1973) nog gangbaar was. Voor de liefhebbers is hier iets bijzonders te zien namelijk 2 Leyland Nationals in dienst. Deze bussen, ook wel SRV-wagens genoemd, zijn maar korte tijd in gebruik geweest. Het onderhoud was dusdanig kostbaar dat al gauw werd uitgezien naar een ander model Leyland. Als extra's heb ik wat pagina's oude tekst gevonden die ik ondanks de wat matige kwaliteit toch maar geplaatst heb voor de liefhebber.
           
           

Foto 6a-6b:
Wat is dit nou zal menigeen denken? Dit is een plak chocola en met dank aan Anneke L. heb ik dit van haar ontvangen. Ter gelegenheid van de OV-chipkaart is deze uit de kluiten gewassen zoete chipkaart gepresenteerd. De pasfoto van Anneke ontbreekt helaas. Namaak is verboden maar opeten niet want hij was heerlijk.....
Als alle chipkaarten zo aangenaam zouden smaken was het probleem van de OV-chipkaart een stuk minder moeilijk te verteren voor de gebruikers. Een leuke originele actie van de RET.
           

Foto 7a-7b-7c:
Rariteitenkabinet dekt als titel de lading zeker bij deze foto. Een amfibiebus weer? Met de kajuit op het dak? Maar nee, het is niet de bedoeling dat deze bus te water raakt. Er is trouwens geen haven in het land waar dit voertuig rijdt, het is namelijk een Zwitserse hochlenkbus maar dat staat ook te lezen aan de gevel (Schweizerische) en de chauffeur zit inderdaad in de 'kajuit' bovenop. Lenk is een gebied voor de wintersport en daar heeft de vorm van deze bus mogelijk mee te maken. Hopelijk en ik weet het bijna zeker, is er iemand die mij hierover meer uitleg kan verschaffen. Wat mij verder opvalt is een blauw logo in de vorm van een ijskristal met in spiegelbeeld ernaast het woordje 'gas'. Ik schat voorzichtig dat dit geen hedendaags tafereel zal zijn maar een gedateerde foto. Als er meer over bekend wordt, zal ik er graag op terug komen.
Peter van der Reest heeft mij op de vingers getikt omtrent mijn talenkennis. Ik kondig hierboven aan dat deze bus in Zwitserland reed of gereden heeft. Dat komt mede door het woordje 'lenk' dat ik aan de wintersportplaats Lenk dacht te koppelen. Helemaal fout. Lenken betekent gewoon 'sturen' en Peter wist daarbij nog veel meer te vertellen dat ik hierbij afdruk.
"Toch geef ik je eerst maar even een lesje Duits. "Der Lenker lenkt ans Lenkrad", of te wel "de bestuurder stuurt aan het stuurwiel". Deze "Hochlenkbus" is dus een "hoogstuurbus", van de VBZ, de stadsdienst van ZŁrich. Van 1959 tot ver in de 80'er jaren hebben deze merkwaardige bussen in ZŁrich rondgereden, het was een serie van slechts 12 stuks, mťťr van dit type zijn er nooit van gebouwd. Doel was om de capaciteit van een 12 meter bus te verhogen tot 116 passagiers (!). Dankzij pneumatische besturing en een pneumatische versnellingsbak was de bus eenvoudig te rijden.
Er is een exemplaar als museumbus bewaard gebleven. Ooit heb ik de bijgevoegde foto's gekregen van Ben Tieben. Op de kleurenfoto is de zitpositie van de chauffeur goed te zien."
 
Mijn hartelijke dank aan Peter voor dit stukje want nu is deze bus ook weer toegelicht en met bijgaande zwart-wit foto kom ik toch weer terecht bij het onderwerp van deze aflevering van de busbrief. De kleurenfoto 7c is de museumbus op een show.

Foto 8a-8b-8c-8d-8e:
In militaire dienst is de opdracht "in de houding" een veelgehoord bevel en het lijkt erop dat ook bussen zo nu en dan met wat discipline in de houding gezet worden want bijgaande foto's doen daar aan denken. Een fraaie opstelling van Mercedes O405 bussen van de hand van Hugo Richter maakt indruk. Ook daaronder staat een foto van Hugo gemaakt aan de Moerdijk bij Womy. Grappig vergelijkbaar is de derde foto van Jan van den Berg die ook bij Womy zijn slag sloeg.
Speciale aandacht natuurlijk ook voor de hele mooie panorama foto van de presentatie van QBuzz op het vliegveld Eelde in Groningen. En tot slot een promotie foto van Veolia waar de bussen eveneens in slagorde opgesteld staan. In tegenstelling tot de bussen op de eerste 3 foto's wordt geacht dat de bussen op de laatste 2 foto's nog jaren mee zullen gaan. Heren fotografen mijn hartelijke dank.

Foto 8a-8b:
Het zal sommigen een zorg zijn dat ik ooit een bedrijfsbekeuring heb gehad maar ik vond ze terug en omdat het intussen verjaard is, wil ik ze graag als trofee laten zien. Dat waren pas tijden. Controleurs hielden je nauwlettend in het oog en soms liep je daardoor tegen een 'lap' op. Dat was de populaire benaming van een 'verantwoording' en dat was dan weer een papiertje waarop stond wat er door een controleur was geconstateerd en daarmee moest je naar kantoor om zonodig een toelichting te geven. Was dat een kleinigheid dan was een schrobbering het maximale maar er waren ook voor sommigen ernstigere gevolgen merkbaar. Die zag je nooit meer terug! Een stukje nostalgie dus. De tekst zegt genoeg.
               

Foto 9a-9b-9c-9d-9e-9f-9g:
Sinds wij in Haaglanden onder de Veolia vlag varen, hebben we een zeer gevarieerd lijnenpakket. Sinds 31 augustus 2009 rijden we o.a. lijn 43, 45 en 91. Daarom heb ik eens gezocht in de voorraad foto's en ja hoor, 2 plaatjes met lijn 43 in de filmkast. De 9335 reed de lijn 43 die wij nu nog kennen met mogelijk een paar kleine aanpassingen maar dat weten de kenners wel indien dat het geval is. Op de 2e foto zie je als bestemming Rotterdam staan dus dat was een lijn 43 uit een heel ander gebied.
 
Bij foto 9a staat de MB200 van de NZH met nummer 9335 uit 1982 in Leiden. De andere lijn 43 is van Westnederland maar verder kon ik niets terugvinden in de berg naslagpapieren die ik bezit. Het busnummer leverde niets op en ook het kenteken liet mij in de steek. Dus ook hier geldt: wie weet hier meer van?
 
Wilfried schreef: "Foto 9a van de NZH 9335 is gemaakt in de naar mijn mening mooiste stad van Nederland, daar ben ik dus geboren en getogen, Leiden! In de lichtreclame, waarvan het beeld gedeeltelijk wordt bedekt door een verkeerslicht, zie je de reclame van Noomen Verzekeringen, inclusief de "sleutels" van de stad!"
           
"De foto van de 9335 is genomen op Leiden CS, maar ik weet zeker dat velen dit je zullen melden. Groetjes Marty." (en gelijk heeft hij)
 
"Meneer busbrief, de foto van de mb200 9335 NZH (foto 9a) met lijn 43 is op het station in Leiden op de Stationsweg met de kijkrichting van de chauffeur maar het station. Lijn 43 kwam vroeger uit Leiden Merenwijk waar deze begon richting Den Haag. Ik denk dat de bus in de stalling van Leiden thuishoorde toen er nog NZH op het dak stond op de Rijnsburgerweg, groeten Peter G." 

Martijn meldde: "Foto 9a is genomen vanaf de voorkant van Leiden CS. De bus staat op de oude halte aan de Stationsweg in Leiden. Deze bus van lijn 43 komt van het toenmalige eindpunt Leiden Merenwijk. Overdag reed lijn 43 na Leiden CS door naar de Merenwijk via de Leidse binnenstad en de Zijl. Het stuk van Leiden CS naar Den Haag CS is nagenoeg niet veranderd. Wij rijden nu van Leiden CS via de Plesmanweg en de Darwinweg naar de Zernikedreef. In de tijd van deze foto werd vanaf Leiden CS via de Rijnsburgerweg, Wassenaarseweg, Albinusdreef en de Sandifortdreef naar de Zernikedreef gereden."

Ook Olaf hielp me uit de droom evenals Stefan, Bo, Ruurd en Edwin. En Roel kon aanvullen dat de 9335 een teltredebus is geweest.
 
Dick van der Goot schreef mij zoals ik hem ken, uitgebreid en gedetailleerd. Hier zijn bijdrage:
"Op foto 9a staat de bus volgens mij niet in Leidschendam of Voorburg, maar bij Station Leiden, om precies te zijn op de Stationsweg, dat is de weg die vanuit het centrum van Leiden loodrecht op de spoorlijn bij het station eindigt. Alhoewel het echte busstation te Leiden zich ongeveer op dezelfde plaats bevond als nu, was er een flinke pluk lijnen die niet daar, maar langs een perron in het midden van de Stationsweg, dus recht tegenover het station, halteerde. Dit waren allemaal lijnen die vanuit richtingen zoals Oegstgeest, Katwijk en Noordwijk via de Rijnsburgerweg en de tunnel vlakbij de busgarage, of vanuit Leiden-Noord via de Schipholweg, binnenkwamen en direct doorreden richting het centrum en verdere bestemmingen; en ook omgekeerd ging dat zo, met een haltering op de Stationsweg. Onze lijn 43 hoorde daar ook bij want het begin- en eindpunt van lijn 43 lag jarenlang elders in Leiden; ook de Merenwijk is nog door lijn 43 bediend geweest. Op de foto doet de bus dus, onderweg van Leiden naar Den Haag, Station Leiden aan. Vergeleken met de huidige, vaak zeer omslachtige busroutes rondom Station Leiden, waren de vroegere routes dus veel efficiŽnter, er is, wat dat betreft, een hoop verknoeid! Die oude routes waren, denk ik, nog bijna een-op-een afkomstig uit het tramtijdperk, dat ik hier helaas net niet meer zelf heb zien functioneren. En het is misschien wel leuk om te weten - voor zover niet bekend - dat de twee buslijnen waarmee VEOLIA tegenwoordig Leiden bereikt, zijn ontstaan uit twee historische tramlijnen. De "Gele Tram", die van de HTM was, was de voorloper van lijn 43, terwijl de "Blauwe Tram" van de NZH(VM) tussen Oegstgeest en Den Haag reed en op het routegedeelte tussen Leiden-Station en Den Haag ongeveer hetzelfde deed als heden ten dage lijn 45. Pas in 1961 verdween de "Blauwe Tram" op deze route, en werd toen in eerste instantie opgevolgd door buslijn 46 (van/naar Oegstgeest; de Merenwijk bestond nog niet); de "Gele Tram" maakte, dacht ik, al iets eerder plaats voor NZH-buslijn 43." Dick, ik had het niet beter kunnen omschrijven ;-)
 
Van Rob M. kwam de volgende aanvulling binnen over de 9335. Rob schrijft: "Even ter aanvulling op je vorige busbrief over de 9335…. Deze bus was gestald in Voorburg/Leidschendam. Ik heb er zelf ook nog mee gereden. De serie 9333 t/m 9341 stond in Leidschendam. Als er een streep onder het wagennummer (op de carrosserie - red.) stond, betekende dit dat het een teltredebus was. De 9333 was net nog geen teltredewagen. Dit gold binnen de gehele NZH toen. Ik kan dat weten, heb er ruim 12 jaar gewerkt. De 9300 serie bestond bij de NZH uit automaten, hier werden vanaf bus 8900 geen schakelbussen meer afgeleverd. De handgeschakelde 9300-series waren volgens mij als laatste bij Westnederland afgeleverd. Groetje Rob."
Ook over dit type bus wist Dick van der Goot het nodige te vertellen. Sommige gegevens zijn dubbel want die komen ook in Jeroen zijn toelichting voor maar Dick heeft toch weer zoveel extra geschreven dat ik dat voor de volledigheid graag wil doorgeven.
Dick: "Over foto 9b kan ik je ook iets meer vertellen. Deze bus zal hebben gereden op lijn 43 tussen Ridderkerk en Rotterdam CS, een lijn die ontstaan is na de overname van de busonderneming "Twee ProvinciŽn" (TP) door Westnederland in 1974. In het begin van de tachtiger jaren werden er diverse lijnen vernummerd omdat de bedrijven er door de invoering van de "ESOfoon" (eindelijk) achter kwamen dat meerdere lijnen met hetzelfde lijnnummer in dezelfde plaats niet zo handig was (in de tijd dat dit alleen voor reizigers een probleem kon vormen, was dat kennelijk niet opgemerkt). Veelal werden de lagere nummers voor lokale lijnen vrijgehouden en kregen de streeklijnen dus hogere nummers, bij voorbeeld het oude lijnnummer plus honderd. Dat laatste gebeurde ook hier: lijn 43 werd lijn 143. Ongeveer terzelfder tijd werd deze lijn, in het kader van het uitermate fanatieke "aantakkingsbeleid" van de gemeente Rotterdam, ingekort tot Rotterdam-Zuidplein. Vele jaren later, ik denk dat we toen al in het Connexxion-tijdperk leefden, werd lijn 143 gecombineerd met lijn 145 tussen Ridderkerk en Rotterdam-Kralingse Zoom, waardoor uiteindelijk een merkwaardige constructie ontstond, volgens welke lijn 143 van Rotterdam-Kralingse Zoom via Ridderkerk naar Rotterdam-Zuidplein ging rijden en lijn 145 andersom. Sinds eind 2008 heeft Qbuzz deze lijnen overgenomen, maar ze worden nog op precies dezelfde wijze geŽxploiteerd.
 
De bus zelf op foto 9b is echter ook nogal bijzonder, en misschien is het plaatje daarom ook wel gemaakt. Deze bus 668 is een DAF/ZABO van eigenlijk het enige TP-model dat na de overname nog volledig door Westnederland werd geaccepteerd en nog behoorlijk wat jaren in de normale dienst is blijven rijden. Deze bussen kregen bij Westnederland alle een wagennummer in de 600-groep. De overige niet "gestandaardiseerde" ex-TP-bussen werden er door Westnederland al heel snel uitgewerkt, dat begon zelfs al in 1973, toen de aandelen van de TP in handen van het NS-concern waren gekomen, maar de overname door Westnederland nog niet eens had plaatsgevonden (ik woonde destijds in Gorinchem en ergerde mij groen en paars toen op een bepaalde dag de redelijk comfortabele DAF/Den Oudsten-bussen die altijd dienst deden op lijn 29 Gorinchem - Utrecht v.v., plotseling bleken te zijn vervangen door oude Leyland/Werkspoor-troep van Westnederland). Maar de TP was eigenlijk een samenwerkingsverband van meerdere bedrijven, waarvan er op het eind nog twee bestonden: de RAGOM te Ridderkerk en de Reederij op de Lek, waarvan ik de officiŽle vestigingsplaats niet zeker weet (waarschijnlijk Sliedrecht). De aandelen van de RAGOM waren al eerder in handen van NS gekomen en de RAGOM reed dan ook al voor een groot deel met min of meer "gestandaardiseerde" (Leyland-)bussen. De Reederij op de Lek had daarentegen nog een behoorlijk apart wagenpark, waaronder - als nieuwste bustype - de hier gefotografeerde DAF/ZABO (een type dat alleen gelijkenis vertoonde met de ZABO-bussen bij BBA, Noord-West-Hoek en Tensen, zij het dat een deel van de BBA-bussen en natuurlijk alle Tensen-bussen op Volvo- in plaats van DAF-chassis reden). Bijzonder is hier dus dat een bus met een Reederij op de Lek-verleden is gefotografeerd op een "Ridderkerkse" lijn, waarop je eerder een ex-RAGOM-bus had kunnen verwachten. Ik kan mij niet herinneren dat ik zelf wel eens zoiets heb gezien, laat staan gefotografeerd."
 
Nou, heb ik gelogen? Dit is een geschiedkundig verslag waar menig uitgever zijn vingers bij aflikt.
 
Dat deze foto van de 668 een grote gevoelswaarde heeft blijkt wel uit de reacties. De bus heeft menigeen aan het schrijven gezet.
Ruurd schreef: "De 668, dit is de ex Twee ProvinciŽn 35, die op 1-1-1974 werd overgenomen door WN. Het is een Daf TB 160 Zabo. In oktober 1983 volgde afvoer naar van der Waard in Waddinxveen."
Jeroen schreef: "Hoi Wim, je vroeg om duidelijkheid over de lijn 43 van Westnederland. Allereerst kan ik je dat wel geven want... alhoewel de foto bewerkt is, is de foto namelijk van mijn hand en 1 van de eerste foto's die ik ooit van een bus gemaakt heb. De 668 is een ex TP RodL (Twee ProvinciŽn/Rederij op de Lek) bus die bij dat bedrijf in 1968 in dienst kwam als nr 35. In 1974 ging dit bedrijf over naar Westnederland. De 668 is bij Westnederland niet erg populair geweest omdat de motor voorin lag, direct naast de chauffeur, en een hels kabaal maakte. Vandaar dat de 668 vooral spitswerk deed. In 1983 werd de bus afgevoerd met nog geen 600.000 km op de teller. Lijn 43 was in die tijd een lijndienst vanaf het CS van Rotterdam via de Maastunnel naar Ridderkerk. Groetjes Jeroen Mastenbroek."

Maar hier bleef het niet bij, ik vroeg Jeroen naar meer en ik kreeg meer: "De bus maakte bij Westnederland deel uit van de serie 668 t/m 695 en kwam bij de TP in dienst tussen 1968 en 1971. De serie vanaf 682 had de motor achterin en werd hele dagen ingezet zeker tot begin jaren 80. Ze reden voornamelijk op de vroegere lijn 46 (Rotterdam-Gorinchem) en 49 (Rotterdam-Utrecht). De foto van de 668 is gemaakt medio 1982, helaas noteerde ik dergelijke gegevens niet goed in die tijd... Verder stuur ik je de 676 in Nieuwegein in juli 1981, en....

.....de 669 met "winterkop" in 1982 en......

.......de 686 als aflosbus te Krimpen aan den IJssel in maart 1984, een maand of 2 voor afvoer van de bus.

Jeroen gaat verder: Eind jaren 70 ging ik voor het eerst met een dagkaart met Westnederland mee. Het was dan altijd een feest om met deze Zabo's mee te rijden naar Gorinchem en daar de Egao bussen op de stad te zien. Hier zo'n bus in 1985, maar dan al bij Westnederland in dienst.

Meestal stond er dan een Leyland uit de 22 of 2300 serie klaar voor een ritje naar Utrecht, maar als er dan zo'n mooie 7600 stond was de dag weer helemaal compleet, hierbij de 7602 in juli 1981.

Vanuit Utrecht dan weer met lijn 25 via Lopik naar Schoonhoven, over wel heel smalle weggetjes waar net een bus paste, maar een tegenligger altijd ergens een inham moest zoeken. Mooie tijd was het, ik ga zo maar weer met een Ambassador een ritje rijden, zucht..."
Wat een prachtige fotoserie en een verslag waar je als redactie van gaat watertanden. Vanaf deze plaats dank ik Jeroen namens alle belangstellenden voor zijn bijdrage.

Foto 10a-10b-10c:
En dan zijn we alweer aanbeland bij de laatste 3 foto's bij foto 10. Foto 10a heb ik vanuit Noorwegen gekregen, de bekende correspondent Bastiaan daar ter plaatse stuurde deze Bamsebus via de mail. De betekenis van Bamse is volgens Google Teddybear en dat klopt vast wel gezien de afbeelding op de bus. Deze bus pendelt dagjesmensen naar het familiepark in Namsskogan in Noorwegen.
De foto bij 10b heeft zijn beste tijd wel gehad. Als touringcar zullen veel mensen zich hebben laten vervoeren maar nu er eindelijk spontaan airconditioning aanwezig is, zal er vermoedelijk niemand meer instappen. De foto is gemaakt op 15 oktober 2006, fotograaf onbekend.
Van 'onbewoonbaar verklaard' naar 'vers van de pers' is voor mij een kleine stap en dus staat hier bij 10c een presentatiefoto van een gloednieuwe QBuzz bus. Deze 1069 is in 2008 gebouwd en het bedrijf QBuzz heeft sinds die tijd een behoorlijke groei gekend. (zie bij foto 8d)

      
Uitsmijter(s):
Gewoon iets geks gezien? Hier kun je het kwijt. Wil je een vette hap maar vind je het gezien je gezondheid een te groot risico dan kun je bij deze ambulance terecht. Gaat het fout dan kleedt de uitbater zich om in een verplegeruniform en helpt je er weer bovenop.....
Een winters landschap als decor tot slot. Het is een foto gemaakt op station Hoek van Holland en de bus is een Mercedes O405. Deze bus is gebouwd in 1991 en kwam in dienst bij Westnederland en ging over bij de fusie tot ZWN en daarna weer naar Connexxion. Waar de bus zich op dit moment bevindt en of de bus sowieso nog bestaat, weet ik niet. 
Ruurd wist te melden dat de O405 - 4408 uiteindelijk aan de slag is gegaan als vandalismebus in Krimpen aan de IJssel en wat er daarna gebeurd is, is een zaak voor Opsporing Verzocht. Deze extra info deed de maker van de foto Edwin Timmers weer goed want het is altijd aardig om te weten waar je foto onderwerp terecht is gekomen.  

     
    SlimvanWim:
De informatie en de toelichting die in deze rubriek staat beschreven is oorspronkelijk gebaseerd op Windows XP maar werkt ook nog bij latere Windows versies.
Toevallig kreeg ik een vraag over USB-sticks. Ik was aan het denken over welk onderwerp ik deze keer iets wilde schrijven dus deze vraag kwam zeer van pas. Je steekt de USB-stick (of een externe harde schijf of een muis of wat je allemaal aan zou willen sluiten) in een aansluitpunt van de computer/laptop en er zal even later rechtsonderin een tekstballonnetje verschijnen dat laat zien dat de computer probeert de stick voor gebruik klaar te maken. Na korte tijd staat er in het ballonnetje dat de stick klaar is voor gebruik. Als, en dit is voor de leek soms de moeilijkheid, er niets gebeurt, kan het zijn dat je een HUB gebruikt. Een HUB is een verlengsnoer (populair gezegd) waar je meerdere usb-ingangen mee mogelijk maakt. Daar zijn weer 2 soorten mogelijk. De eerste soort, een HUB-kastje dat de stroom/voeding voor zichzelf uit de computer haalt, je hoeft daar niet apart een stroomstekker voor in het lichtnet te prikken. De 2e soort HUBs heeft een aparte stroomstekker en is dus meer zelfstandig omdat dit kastje voor de voeding niet afhankelijk is van de computer.
Nu wil het geval weleens dat een USB-stick of een USB-muis of wat er allemaal al niet mogelijk is, niet via een 'stekkerloze' HUB actief te krijgen is. Dat lukt dan vaak wel als je zo'n apparaat via een HUB met eigen voeding/stekker aansluit of zelfs is het mogelijk dat je zo'n apparaat rechtstreeks op de computer moet aansluiten zonder tussenkomst van een HUB. De clou van dit verhaal is dus dat je niet altijd moet denken dat een apparaat het niet doet maar het kan zijn dat het aan de (on)juiste aansluiting ligt.
OK, dat is het aansluiten van de stick maar nu komt het verwijderen nog even aan bod want de meeste onervaren computergebruikers zie ik na gebruik gewoon de stick eruit trekken. Dat is dus niet goed!!! Als je zo abrupt werkt kan het zijn dat er storingen ontstaan op je computer want die 'denkt' namelijk vaak dat de stick er nog inzit en gaat gekke dingen doen om hem te zoeken. De stick is namelijk niet op de juiste wijze verwijderd. Een 2e gevaar is dat bij het zomaar eruit trekken van de stick, de informatie op de stick beschadigd raakt dus je foto's of je muziek of b.v. software is dan niet meer bruikbaar. Heel vaak zal het goed gaan en is er geen probleem maar het kan voorkomen dat het mis gaat. Wat dan wel? Als de stick in de pc/laptop zit en je wilt hem verwijderen, kijk dan even direct links naast de klok (rechtsonder in het scherm) en zoek daar een icoontje met een groen pijltje dat naar links wijst en als je daar boven gaat hangen met je cursor zul je de tekst 'hardware veilig verwijderen' zien staan. Klik daar met de linkermuisknop 1 maal op en je ziet alle aangesloten USB-hardware staan met een letter erbij, zoals de stick. Kies hier de juiste letter uit (kijk als de stick aangesloten zit en je de boel gebruikt naar de stationsletter dan weet je bij het verwijderen op welke letter je moet klikken) en klik daar op. Even later komt er een bericht dat je de stick veilig kunt verwijderen. Als dit niet gebeurt, is er nog een programma actief met de stick bezig dus b.v. staat er nog een foto in beeld die op de stick staat of draait er nog een mp3-tje dat op de stick staat e.d. Die programma's moet je eerst afsluiten en dan opnieuw proberen de boel netjes te verwijderen via bovenstaande procedure.

           
BusBabbel:
Toen ik de vorige brief verstuurde, was het in Nederland net alsof er politiek een omwenteling was geweest: Nederland was weer helemaal blank. Toen bleek ook dat Nederlanders dat niet prettig vinden want in plaats van op alle slakken zout te leggen zoals gebruikelijk, werden alle wegen met zout bedekt net zolang tot alles op was en Nederland weer kleur had gekregen. En toen hadden we weer wat anders om ons zorgen over te maken. Bussen reden die dagen een scheve schaats, treinen en trams leken wel bobsleeŽn en het wegverkeer dacht even dat het campingseizoen al was begonnen en sloeg de tenten op langs 's lands rijkswegen. Opgewonden stukken in de kranten en op televisie kon elke actualiteitenrubriek handenwrijvend uur na uur vullen. IJsmeesters liggen 3 seizoenen lang in een soort zomerslaap maar opeens komen ze uit hun holen en beginnen in het ijs te prikken.
Wij rijden in Haaglanden sinds enige maanden met aardgasbussen en ik vermoed dat iedereen in gedachten verwacht had dat dit tot problemen zou leiden bij een flinke vorstperiode. En het moet gezegd worden: het ging boven verwachting, de vloot heeft de test doorstaan. Er bleken wel een paar onduidelijkheden op te treden zoals b.v. met de inhoud van de gastank. Gas wordt getankt per kilogram en heeft een bepaald volume. Bij een hogere temperatuur zet gas uit maar bij lagere temperaturen krimpt gas juist iets. Dit had tot gevolg dat de brandstofmeters in de bussen niet de juiste waarden aangaven, genoeg gas maar gekrompen en dat begrepen de brandstofmeters niet echt dus gaven ze veel minder aan en dat zorgde vooral in de avonduren tot ongeruste oproepen naar de centrale. In het begin werd er geen risico genomen maar naar mate het duidelijk werd dat dit geen lege tank was maar slechts een gekrompen gasvoorraad, werd de proef op de som genomen en werd er doorgereden hoewel er in de bussen digitale waarschuwingen begonnen te knipperen. De meter stond ver in het rood maar de bus bleef maar rijden en de enige verklaring was een natuurkundige zoals hierboven omschreven.
Vroeger had je hier nooit omkijken naar. Ten eerste zaten er geen meters op het dashboard dus als de diesel op was, merkte je dat vanzelf (aan den lijve ervaren met een Mercedes O405). Ik herinner me dat ik ondanks dat onze bussen binnen stonden, op sommige dagen als de temperatuur erg zakte, met handschoenen aan achter het stuur mijn dienst begon. Het stuur van de oude generatie bussen was niet omkleed met kunststof dus het voelde extra koud aan. Nog verder terug in de tijd waren het volgens mij gietijzeren sturen en daar kun je je dan best een voorstelling bij maken hoe dat voelde. Die goeie ouwe tijd toch....ach, zoals ik al met dit stukje tekst begon, er moet en er zal wat te klagen zijn anders hebben we het niet naar ons zin.
Leuker was het om een Surinaamse collega te spreken die pas in 2003 naar Nederland was gekomen en die alleen in de geschiedenisboekjes en op televisie over onze winters had gehoord maar er nu middenin stond. Hij vertelde vol oprechte blijdschap dat hij ademloos had rondgereden om alles te aanschouwen. Ik kon me hem helemaal voorstellen, zoals wij vol enthousiasme in zee duiken op een tropisch strand zoals mussen in een drinkwaterbak zo zal hij wel schaterlachend sneeuwballen hebben gegooid, voor het eerst in zijn leven. Nederland was even helemaal blank maar toch niet helemaal.

       
Surftips:
We hebben weer link naar een passende pagina in deze brief: http://www.chauffeursvereniging-friesland.nl Van Harm V. kreeg ik deze tip en ik geef hem graag door.
 
TVgids is een zeer handige pagina met gegevens voor de televisie programma's van vele zenders.
 
Zo ook deze folderpagina. Veel mensen hebben een NO sticker op de deur aangebracht zodat er geen reclamevervuiling optreedt maar zo nu en dan kan het van pad komen om toch even te kijken wat en waar de juiste aanbiedingen zijn te vinden. Gebruik dan deze digitale folder met folders van vele winkels. http://www.folderz.nl

Klik op:     


Grappig:
 
Eerste Middelbare schooldag in Rotterdam.
De docent leest de namen van de leerlingen op:
"Mustafa El Ekh Zeri"
"Aanwezig"
 "Achmed El Cabul"
"Aanwezig"
 "Kadir Sel Ohlmi"
"Aanwezig"
 "Mohammed End Ahrha"
"Aanwezig"
"Mi Cha El Mey Er"
 ...Stilte in de klas...
"Mi Cha El Mey Er"
 ....Stilte in de klas...
"Voor de laatste keer: Mi Cha El Mey Er!!!!!!!"
Achter in de klas staat een jongen op en zegt:
"Ik denk dat ik dat waarschijnlijk ben........., maar mijn naam wordt als MICHAEL MEIJER uitgesproken..
 
Een boer komt stomdronken thuis. Alles zit op slot en ten einde raad kruipt hij achter op het erf in het hok bij de grote zeug. De volgende morgen is
hij al weer aan het werk, zijn vrouw komt lang : "Goed geslapen?". "Ja, mirakels best", zegt de boer, "Maar doe me een lol en trek voortaan die  nachtpon met die knoopjes niet meer aan!"
 
Drie vrouwen zitten gezellig bij elkaar te kletsen. Het onderwerp is 'voorbehoedsmiddelen'. Zegt de eerste vrouw: "Wij zijn katholiek en mogen die dus niet gebruiken." Zegt de tweede vrouw: "Wij ook, maar we doen het alleen op de veilige dagen van de maand." Zegt de derde vrouw: "Wij gebruiken de emmer en schoteltjes manier." "Wat is in hemelsnaam de emmer en schoteltjes manier?" vragen de anderen.
"Nou," zegt de derde vrouw, "ik ben 1.80m en mijn man is maar 1.60m. Als we sex hebben doen we dat staande, en hij staat dan op een emmer. En zodra zijn ogen zo groot als schoteltjes worden, trap ik de emmer onder hem vandaan!"

   
Tot slot:
Hopelijk krijg ik geen klachten dat er te weinig in de busbrief gestaan heeft want dan eet ik mijn hoed op. In de loop van de afgelopen 95 busbrieven kreeg ik veel aangeboden aan foto- en infomateriaal. Het meeste kon ik opslaan op de harde schijf maar veel heb ik ook om mij heen verzameld om het overzichtelijk te houden en direct te kunnen gebruiken. Jullie zien hier dat dit maar ten dele is gelukt. Toch ben ik een gelukkig mens zo te zien want er is nog net 1 paadje vrij om de keuken en de slaapkamer te bereiken. Maar voor hoelang??? Tijd om binnenkort grote schoonmaak te houden. Voorlopig zie ik nog wel kans om in busbrief 96 de nodige vulling te vinden in deze stapels. Het accent zal vermoedelijk komen te liggen op zwart/wit beelden. Aftellen dus, nog maar 4 weken......
 
Wim Koeleman (kameleon@ziggo.nl)
       
    
Wijsheden:

Als je niet drinkt, niet rookt en geen auto hebt, ben je een belastingontduiker. (Tom Foley)
 
Al opgemerkt dat de beste acteerprestaties tijdens de Oscaruitreiking komen van de verliezers die de winnaars feliciteren? (Roberts)
 
Gelezen in koffiebar: Geef niet teveel kritiek op onze koffie. Eens komt de dag dat ook jij oud en slap zult zijn.

terug naar de