26 augustus 2007

N i e u w s   i n   B u s b r i e f f o r m a a t   <++++>
_____________________________________________________

______ Onderwerp: Hoofdstuk 405 afgesloten __________
   
 Verhalen over oude en nieuwe bussen,        
 
Inhoudsopgave:
Hoofdstuk 405 afgesloten:
Uitsmijter: Bus met baby
SlimvanWim: Lettertypes en TAB-toets
Busbabbel: Ernstig kind

 
Gelukkig merk ik dat mijn busbrief goed doorgelezen wordt. Niet alleen plaatjeskijkers maar ook mensen die mijn teksten "op waarde schatten". Vorige keer had ik een zeer nuttige link geplaatst om mobiele telefoons te traceren en dat bleek een voltreffer. Wat kan het internet de mensheid toch verrijken.....
Ondanks al de vakanties om mij heen blijf ik jullie gewoon bestoken met een busbrief. Ikzelf hou het bij dagjes weg en ik heb mezelf dan ook even een vakantiekaart gestuurd die ik jullie niet wil onthouden. Stom natuurlijk had ik nog oude postzegels bij me en kon ik nog strafport betalen ook voor mijn eigen fout.
Ik denk dat driekwart van ons reeds met een gebruind gelaat weer aan de slag is gegaan en de batterij heeft opgeladen zodat er een jaar op geteerd kan worden.
Het begint een traditie te worden om de busbrief te openen met een paar bijzondere nieuwsberichten en zolang ik genoeg opvallende verhalen tegenkom, zal ik ze graag op deze plek plaatsen.
 
Van Karel van S. kreeg ik deze tip binnen. In de nieuwsbrief van Piet Pont over het openbaar vervoer in ons kikkerland stond dit bericht. Misschien vindt het gehoor bij technische lezers en kan er iemand zijn of haar voordeel mee doen.
Dat er enthousiaste en fanatieke brieflezers bestaan wist ik gelukkig al een beetje. Bijgaande regeltjes zullen dat echter nog eens bevestigen:
In het lokale weekblaadje van Voorburg van deze week stond bij de 'politieberichten' een stukje dat mijn bijzondere aandacht trok. Het moet hier gaan om lijn 23 van de HTM (ik woon er om de hoek). Als het beledigen van een buschauffeur 350 eurootjes kost, dan kunnen heel wat collega's de staatskas spekken door aangifte te doen in plaats van de schouders op te halen, denk ik??
Misschien kun je iets met dit berichtje....?
Hartelijke groeten, Wendy B.

Voordat ik met het eigenlijke onderwerp begin eerst nog een paar foto's van niet-O405 bussen. Ten eerste kreeg ik van Ruurd 2 foto's die samen de loopbaan van een speciale bus vertellen. De 401 is door Bas van der Burght teruggevonden bij van Bennekom in Zwartewaal. Met een foto van Ruurd erbij is het verhaal duidelijk. Heren Ruurd en Bas bedankt voor de foto's.
Een van de favoriete bussen van de heer Piet Bakker was de 401. Een DAF-SB3000 met Smitcarrosserie gebouwd in 1991 voor het tourwerk maar ook heel veel ingezet in het Openbaar Vervoer. Op 1 november 1994 overgenomen vanuit Westnederland naar ZWN en op 8 mei 1999 door Connexxion. En nu dus in een ander jasje gespot bij Bennekom. http://outdoorbrielle.nl
       
De meeste media maken veelvuldig gebruik van fotobewerkingsprogramma's dus de busbrief kan niet achterblijven. Onderstaande foto laat een bijzondere foto zien en ik vind het een leuke overgang naar het O405 verhaal dat ik wilde gaan behandelen want de Ambassador heeft op 10 maart 2007 een kunstmatig geel/wit jasje aan gekregen. Knap gedaan van de maker. De 1737 is als witte Hermes bus uit Limburg gehaald en op dit moment zijn er al wagens overgespoten in het XX-groen maar deze heeft dus een nostalgische digitale tussenstop gemaakt. Kijk ook bij foto 8 in busbrief 58.
De 1737 draait op deze foto busstation Centrum West in Zoetermeer op. Toch al een eldorado voor de liefhebber doordat er vele onverwachte bussen zijn te fotograferen die ingezet worden als vervangend vervoer van het RandStadRail-project.  
 

Foto 1a-1b-1c:
Het afscheid van de standaardbus van de afgelopen 15 jaar. Het is zover. De laatste exemplaren zouden tot eind juli 2007 nog dienst doen en daarna afgevoerd worden dus tijd voor een busbrief special. Het busbeleid is door concessies en het ombouwen naar InfoXX niet helemaal doorzichtig dus mogelijk is het einde van de Mercedes O405 alsnog enige tijd uitgesteld. Het maakt niet uit. De afscheidsexcursie heeft in ieder geval plaatsgevonden. Met de 4377 uit 1990 werd door de Stichting Museumbussen een afscheidstournee georganiseerd die een bus vol liefhebbers op de been bracht.
De rit op zaterdag 23 juni 2007 begon om 09.30 uur bij het busstation Capelse Brug. Vandaar via Rotterdam CS naar Delft CS. Toen begon de rondrit door een gebied waar de Mercedes O405 lange tijd een stempel heeft gedrukt: het Westland en Delft e.o.
           

Foto 2a-2b-2c-2d:
Dat er dankbaar gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om voor het nageslacht nog een aantal unieke beelden te schieten mag duidelijk zijn na het bekijken van deze 4 foto's. In Schipluiden (1a) daarna Maaslandsche Dam (1b) en aan de Schaapweg (1c en 1d) was het dringen om de beste foto-positie. Aan de Schaapweg in Rijswijk werd er bijna een verkeersblokkade aangelegd om de combinatie met de HTM op de gevoelige plaat vast te leggen. Er is o.a. gereden door Naaldwijk, Maassluis, Maasland, Zoetermeer, Pijnacker, Vlaardingen en Rijswijk.
            
           

2a

2b

2c

2d


Foto 3a-3b-3c-3d:
Wat bij foto 2 gebeurde in Rijswijk, gebeurde eerder al in Vlaardingen. Op het station Vlaardingen West kon een combinatie gemaakt worden met een RET Mercedes Citaro (het bleef in de familie) en dat leverde plaatjes op die over 25 jaar zeer waardevol gevonden zullen worden. Nu gewoon leuk maar ooit uniek. De O405 serie  startte met het wagenparknummer 4350 en liep door tot de 4436 en nog een kleine serie van de 4490 t/m de 4499.
De 'opvolger' is/was de O408 en had de volgende nummers: 1097 t/m 1116 en de 2272 t/m 2286 en de 2307 t/m 2321.
       
        

Foto 4a-4b-4c:
Niet alleen het uiterlijk wordt vastgelegd. Ook het inwendige krijgt een plaatsje. De O305 en de O405 waren de eerste wagens met comfortabele luchtvering maar met veel minder comfortabele stoelen. Mede door de in busland revolutionaire stuurbekrachtiging was dit type bus al snel zeer geliefd bij de meeste chauffeurs. Gemak dient de mens uiteraard. Verrassend was natuurlijk ook de bel die door de bus klonk als iemand de stopknop had ingedrukt. Een heuse bel onder het dashboard liet de bus klinken als de eerste de beste ijscokar maar apart was het. Lastig was het feit dat de bediening van de filmkast en de lijnnummers plaatsvond van achter een groot deksel waar menigeen zijn of haar hoofd flink tegen zal hebben gestoten. Ook nieuw waren de klaphekjes, het verstelbare stuur en de verwarmde spiegels. Met de O405 kwam de technische ontwikkeling in een stroomversnelling.

                     


Foto 5:
Een zwart-wit afdruk zal in de toekomst mogelijk tot een discussie leiden over het tijdstip van inzet van deze bussen. Ze zijn toch echt niet uit het vroegste bustijdperk maar uit de moderne tijd en daar zorgen gelukkig vele andere foto's voor. Toch heeft zo'n klassieke afdruk iets speciaals. Hier aan de kade van de veerpont in Maassluis is het type O405 als lijn 132 te zien. Gaandeweg veranderde er zaken aan de wagens. Versnellingsbak wijzigde, spiegels varieerden, deurknoppen werden verplaatst enz.

De zwarte vlek heeft geen betekenis maar is bij inscannen ongetwijfeld per ongeluk op die plek terecht gekomen.

  

Foto 6:
Gewoon leuk om dit wagentype verkleed te zien. Misschien is dit gedaan om in carnavalstijd niet zo op te vallen?!?! Ik mis alleen de zwaailichten nog.

Foto 7a-7b:
De Ambassador aan het begin van deze brief vertoonde een groot Photoshop gehalte maar in onderstaande foto's is ook het een en ander niet helemaal pluis. Van busbrieflezer Niek U. kreeg ik deze tekst toegestuurd samen met 2 bijzondere foto's.
"Ik had nog wel wat leuke plaatjes van een O405 in actie (waaronder eentje die ik “lichtjes” bewerkt heb en even in een andere omgeving geplaatst heb zodat hij beter bij een werkstuk van mijn school paste. Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar ik wilde ze je niet onthouden.
In beide gevallen is het de 3965. In het ene geval tijdens een van zijn laatste inzetdagen in Delft (datum weet ik helaas niet meer) en op de tweede foto heb ik hem in een foto van Tienhoven (een dijkdorp langs de Lek, red.) geplakt want daar ging mijn opdracht namelijk over. Ik kon geen bruikbare foto van een bus in Tienhoven vinden, dus heb ik die zelf maar gemaakt. MVG, Niek U."
 
Hartelijk dank Niek want dit is heel netjes gedaan en ik vind het heel leuk om zulke bewerkingen te ontvangen. Zelfs aan de schaduw onder de bus is gedacht.
           

     
Uitsmijter:
Het afsluiten doe ik met weer een heel aparte foto. We zijn na vele jaren gewend geraakt aan de ontwikkeling van een typisch Nederlands vakantiebeeld: het kamperen.
Van tentje naar bungalowtent, van bungalowtent naar vouwwagen, van vouwwagen naar caravan en van caravan naar camper. Er is altijd een baas boven baas dus heel waarschijnlijk zien we onderstaande vorm van vakantievervoer op redelijke termijn in het straatbeeld verschijnen. Zoals een binnenvaartschip de auto op het dek heeft staan, zo heeft deze camper de 'gewone' auto in z'n buik zitten.

       
    SlimvanWim:
De informatie en de toelichting die in deze rubriek staat beschreven is oorspronkelijk gebaseerd op Windows XP maar werkt ook nog bij latere Windows versies.
Twee gebruikstips en een softwaretip in deze brief.
Het kan gebeuren dat je een pagina bekijkt en je wilt hem even later verversen. Dat kan om verschillende redenen nodig zijn. Soms bouwt een pagina niet goed of onvolledig op en dan helpt het vaak als je op de knop "vernieuwen" in de werkbalk klikt. Ook kan je een nieuwspagina bekijken en na enige tijd wil je weten of er meer nieuws bijgekomen is dus moet je de pagina verversen. Ook dan weer kun je naar de werkbalk gaan maar al die muisbewegingen zijn te vervangen door n knop op je toetsenbord namelijk de F5. Probeer maar en je zult zien dat het werkt.

Op het gebied van software die behulpzaam kan zijn, heb ik een fraai programma gevonden om met lettertypes een beter overzicht te krijgen. Download het gratis Fontviewer, heel handig als je regelmatig bezig bent met het verfraaien van een tekst in b.v. Word maar ook in een emailtje. Met dit programma hoef je voor het kiezen van het beste lettertype deze niet steeds een voor een uit te proberen maar kun je ze makkelijker vergelijken. Niet heel revolutionair maar wel heel praktisch.

Voor velen onder ons een open deur zoals dat in goed Nederlands heet, maar ik weet dat ik met sommige hele simpele tips het computergebruik voor anderen kan helpen vereenvoudigen. Zo ook met de Tab-toets links op je toetsenbord. Als iemand een formulier moet invullen dan zie ik nog heel vaak dat men steeds van het ene vakje naar het andere gaat door er met de muis op te klikken. B.v. je moet ergens je voornaam, je familienaam, je telefoonnummer en je adres invullen. Als je dan je voornaam hebt gedaan, druk je de Tab-toets in en zie: de cursor/pijltje springt vanzelf in het volgende vakje. Je zult heus de muis nog regelmatig moeten gebruiken maar toch kan het op deze manier helpen.

            
BusBabbel:
Nog niet zo lang geleden op een rit met de service lijn 82 naar Ikea in Delft, had ik zoals wel vaker gebeurt naar Ikea, een mevrouw met 2 kleine kindertjes in mijn bus. Kinderen willen altijd f helemaal achterin f helemaal voorin zitten. Deze wilde dus op het eerste stoeltje zitten en keek aandachtig om zich heen. Omdat ik nog wat tijd over had, bleef ik op het station even staan wachten en vroeg het joch terloops of hij naar Ikea ging. Hij knikte eerbiedig. Het heilige Ikea is voor veel mensen het summum van vertier en het ventje had van thuis meegekregen dat het die dag een feestdag was. Ik zei hem dat hij maar bofte en hij knikte weer beduusd. "Ach", zo merkte ik langs mijn neus weg op: "Voor kindertjes is bijna alles in het leven nog erg leuk".
Hij keek me aan en in plaats van een enthousiaste reactie kreeg ik een antwoord dat mij even van mijn stuk bracht. Hij zei: "Behalve doodgaan". Kort maar krachtig en ik kon alleen maar zeggen: "Dat is zo". Mijn vertrektijd was aangebroken en ik maakte daar gretig gebruik van. Wat moest ik anders? Een jochie van 5 of 6 jaar dat zo'n antwoord geeft is een prille doemdenker, een vroeg ernstig jongetje of iemand die recent in aanraking is geweest met de eindigheid van ons leven. In al die gevallen is de bus op dat moment geen geschikte plek om van gedachten te wisselen en het liet mij die dag niet meer los. Zo'n joch toch.
Surftips:
       
Ook de thuisblijvers kunnen zichzelf misschien verwennen met aanbiedingen uit de vele folders die op deze pagina staan. Bovenin staan ze allemaal gerangschikt op categorie en bij sommigen moet je gewoon via volgende en vorige naar andere pagina's uit de folder maar het kan ook zijn dat je de bladzijde rechtsonderaan vast kunt pakken met je muis en dan klikken zodat de bladzijde vanzelf omslaat. Bekijk de boel eens op je gemak op www.reclamefolder.nl
 
Doordat YouTube zo ontzettend populair is, heb ik hier een link naar 'n pagina waar je filmpjes om kan zetten en op kan slaan voor later gebruik. www.zamzar.com 
Je bladert naar het bestand en laat het online omzetten, je kiest de bestandsvorm (meestal avi of mpg) waarna het via de mail naar je opgestuurd wordt.
Wil je liever direct van de YouTube-pagina het filmpje omzetten dan kan dat op www.zamzar.com/url/ Als je op een YouTube-pagina naar een filmpje kijkt, ga je naar de adresregel van je browser en dan selecteer je die en kopieert hem waarna hij op de Zamzarlink geplakt kan worden. Kies weer de bestandsvorm waarnaar het filmpje omgezet moet worden (meestal dus avi of mpg), vul je emailadres in en de boel wordt afgeleverd.
Ook andere zaken kun je daar converteren zoals muziek, documenten en foto's.

Klik op:     


Grappig:
Er was een jong olifantje ontsnapt uit de dierentuin. Het beest werd het eerst gezien door een kippig oud vrouwtje.
Ze belde direct de politie: "Agent, er staat een beest in m'n tuin, en met zijn staart trekt hij de planten eruit!"
"Zo mevrouwtje, en wat doet hij er daarna mee?", vroeg de agent.
"Nou agent, als ik u dat vertel, gelooft u me niet."
 
Een man komt bij een stenenhandel en bestelt 20.000 bakstenen. Zegt de verkoper: "Twintigduizend bakstenen, ga je een huis bouwen of zo??"
De man:"Nee, een barbecue!" Waarop de verkoper zegt: "Je hebt toch geen twintigduizend stenen nodig voor een barbecue ???"
Zegt de man: "Nee dat klopt, maar ik woon op 12 hoog !!!"
 
Twee Belgen lopen langs de Nederlandse grens en zijn op weg naar Antwerpen. Ze moeten nog een heel eind lopen. Als ze bij een
busremise aankomen, zegt de ene Belg: "Als we nou een bus jatten, kunnen we naar Antwerpen rijden."
"Ja," zegt de andere Belg,"maar durf jij zo'n bus te jatten?"
"Ikke wel," zegt de ene Belg weer: "als jij hier op de uitkijk blijft staan, dan ga ik die loods in."
De Belg die buiten staat, hoort binnen een hoop gestommel en kabaal. En het duurt maar, en het duurt maar. Eindelijk, na anderhalf uur, komt die Belg met een bus naar buiten rijden. "Waar bleef je nou zo lang?" vraagt zijn maat. "Nondeju," zegt de Belg, "de bus naar Antwerpen stond helemaal achterin."

Tot slot:
De laatste serie brieven blijf ik, op een paar uitzonderingen hier en daar na, wel erg vaak voor een groot deel aandacht schenken aan eigentijdse foto's. Geen groot probleem hoop ik maar ikzelf mis toch het chte werk: de pure oldtimers uit de zwart/wit periode.
Dat ga ik in de volgende brief rechtzetten. De laatste keer dat ik die tijd onder de loep nam is alweer in busbrief 55 geweest dus de hoogste tijd voor de nodige actie.
 
De busbrief blijft volgens de kijkwijzer geschikt voor bijna alle leeftijden dus hou hem in de gaten.
 
Graag tot de korende velg, ik bedoel kerende volg, nee, de volgende keer. H,h. 
             
Wim Koeleman (kameleon@ziggo.nl )
       
 
         
Wijsheden:

Op een dag vind je de vrouw van je leven,... en dan bn je al getrouwd, natuurlijk. (GuyMac)

Er zijn twee soorten vrienden: de ene soort kan je kopen, de tweede soort is onbetaalbaar. (N.N.)

terug naar de