3 juni 2007

N i e u w s   i n   B u s b r i e f f o r m a a t   <++++>
___________________________________________________

______ Onderwerp: 18-plus bus(sen) _________________
   
           Verhalen over oude en nieuwe bussen,         
 
Inhoudsopgave:
18-plus bus(sen):
Uitsmijter: Westnederland in stervorm
SlimvanWim: Handelingen op de PC
Busbabbel: Gevaarlijk kind

De lezers die mij voorzien hebben van allerlei informatie, fotomateriaal en ondersteunende mailtjes dank ik hierbij van harte. Alle lezers die bij het zien van de titel van deze 63e brief denken aan erotische foto's, komen bedrogen uit. Het zal duidelijk worden bij het zien van de eerste foto want we gaan verder met 18 meter bussen, geleed dus.

Foto 1a-1b:

Als reactie op mijn herinneringen aan het gelede materiaal kwam van 2 kanten een bericht waardoor ik graag op deze busvorm terug wil komen.
Van Arriva collega Raymond V. kreeg ik een verwijzing naar een bijzondere gelede Citaro. Arke-TAD collega Frank R. heeft hem op zijn weblog staan en rijdt zelf regelmatig met deze speciale bus zijn rondjes in Twente. Deze in rood gehulde versie van een Citaro is tot op heden de enige in deze kleur dus zeer het vermelden waard. Op foto 1b staat dezelfde wagen maar dan in de standaardkleuren.
Van Robin Kaashoek kreeg ik een link toegestuurd waar deze bus in deze kleur als schaalmodel te zien is n te koop is. Klik op de foto van de 9106!!!

Foto 2a-2b:

De 7784, die ik in busbrief 62 ter sprake bracht als zijnde de gelede bus met de meeste Delftse kilometers, zorgde dat Ruurd Berendes mij wederom een prachtige foto stuurde. De 7784 dook heel recent op in Litouwen/ Rusland te Vilnius (16 april 2007). Jeroen Mastenbroek vond hem terug en plaatste bijgaande foto op internet. Ruurd en Jeroen bedankt.
Eveneens kwam ik een broertje (of zusje) tegen in mijn foto archief, fotograaf onbekend, met ZWN-opdruk dus het leek mij toepasselijk om die gelijk mee te nemen bij foto 2.

Foto 3:
Nu ik toch zo lekker aan het strooien ben met gelede wagens, zie je hier bij foto 3 het nieuwste exemplaar van Mercedes met dank aan Peter van der Reest die mij hierop attent maakte. Er hebben zich weer voortreffelijke marketingmensen bezig gehouden met de naamgeving want ik vind het een vondst: CapaCity. En wat ziet het er strak en gelikt uit! Lengte 19.54 meter, 193 (!) passagiers, draaicirkel 22.85 meter maar wel met een 'kont'-uitzwaai van bijna een halve meter.
Bij foto 4 zie je een ukkie (David) maar hier zie je, zoals het marketing-artikel het noemde, een Goliath.

    


Foto 4a-4b-4c:
Van dezelfde tipgever Peter kreeg ik dus ook informatie over dat ukkie (de David) dat de moeite waard is. Een noviteit afkomstig uit Duitsland en overgenomen uit een vakblad. De alternatieve brandstofontwikkeling gaat met sprongen vooruit. Overal wordt proefgedraaid met allerlei varianten en ook in Delft gebeurt hier het een en ander mee maar daarover hopelijk later in een andere busbrief. (Vandaag, 30 mei, kwam er toevallig een persbericht over Delft in het nieuws en rijden er al Caetano's op alternatieve brandstof).
Op onderstaande plaatjes is een zeer bijzonder voertuig te zien. De wagen is gelanceerd als "Bus van de Toekomst". Een hybride Midibus van 5.30 meter met de toepasselijke naam Gulliver. Met superaccu's en PEM brandstofcellen zou deze wagen voor de schappelijke prijs van 375.000 euro's maximaal 7 zittenden en 14 staande passagiers, alsmede een rolstoel, kunnen vervoeren. Wie weet zien we hier nog weleens wat van terug op onze wegen.

Foto 5a-5b-5c + extra bericht:
Van collega Jan van den Berg kreeg ik deze bijzondere plaatjes toegestuurd. Jan was op het fotografische oorlogspad naar de TU van Delft getogen en had daar toestemming weten te krijgen om van het proefexemplaar van de superbus, foto's te maken. Wat is dat 'superbus'? O.a. de heer Ockels (bekend van de ruimtevaart) houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe vormen van Openbaar Vervoer. Hierbij is dit concept als mogelijke vorm uit de bus gekomen. Connexxion heeft blijkbaar vertrouwen in de ontwikkelingen die hier geboden worden en heeft de nek uitgestoken in de richting van de toekomst. We zullen zien of er ooit wat in werkelijkheid van te zien zal zijn dus tot die tijd moeten we het met dit schaalmodel doen. Als de busbrief t.z.t nog bestaat dan hoop ik ooit de echte superbus te kunnen presenteren.
Intussen zijn de ontwikkelingen anno 2010 zover dat dit model daadwerkelijk gebouwd is en kan rijden. Klik hiervoor op de link: superbus hier valt het een en ander te lezen en het filmpje te bekijken maar voor de liefhebber plaats ik het ook hier al zichtbaar.
 
                              
                                   
                      
 

Foto 6a-6b-6c:
Het kan niet op, even zoeken in mijn digitale fotomappen levert nog een aardige schat aan geleed materiaal op. Dubbel geleed zelfs. Een wagen van onze zuiderburen van 'De Lijn'. Een modern voertuig van de 'GVU' en een vogelvlucht van een busstation met een fraai lijnenspel. Geen idee van het waar en wanneer en van wie maar daar zal ik vast wel een reactie op kunnen verwachten.
Foto 7a-7b-7c-7d:
Omdat ik al heel veel busfoto's in deze editie heb staan, durf ik deze algemene foto's wel te plaatsen. Geen foto's met een busrelatie maar sensationele plaatjes uit de regio. De film Amsterdamned is er niks bij. Het gekke is dat ik dit nergens in de media verder uitgebreid gezien heb. Misschien heb ik het gewoon gemist maar ik had hierover toch echt meer aandacht verwacht. Het AD heeft een artikeltje geplaatst zonder foto's maar verder niets op internet terwijl ik daar altijd van alles tegenkom zoals b.v. de meeste regio-opwinding op www.district8.net
Maar ook deze razende reporters hebben er niets over geplaatst en daarom vul ik dit gat op met dank aan Ben R. en familie voor de foto's.
 
Mannen in speedboot opgepakt na achtervolging
SCHIPLUIDEN - Het leek een wilde scne uit Miami Vice, maar het speelde zich af tussen Vlaardingen en Schipluiden. Drie mannen gingen vrijdagavond in een speedboot op de vlucht voor de politie, nadat ze eerst in Vlaardingen het straatmeubilair hadden gesloopt. Ze werden uiteindelijk in Schipluiden aangehouden. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

   
Uitsmijter:
Als toetje en promotie foto uit de goeie ouwe tijd. Westnederland in al z'n verschijningsvormen.

       
    SlimvanWim:

De informatie en de toelichting die in deze rubriek staat beschreven is oorspronkelijk gebaseerd op Windows XP maar werkt ook nog bij latere Windows versies.
Afsluiten van vensters (windows) op je computer is zo'n gebeurtenis die bijna iedereen uitvoert via het kruisje rechts bovenin de hoek. Toch kun je vensters afsluiten op vele manieren. Helemaal links bovenin zie je altijd een logo-icoon staan. Als je daarop dubbelklikt dan sluit je eveneens dat venster. In de menu-balk in het menu 'bestand' vind je ook de mogelijkheid om af te sluiten. Op de taakbalk helemaal onderin kun je met de rechtermuisknop op het vensterblokje klikken en daar zie je dan weer 'sluiten' staan. Kijk je daar even goed dan zie je achter het woordje sluiten de combinatie ALT+F4 staan dus via het toetsenbord kun je met die combinatie ook het actieve venster sluiten. Nog meer? Jahoor, druk de toetsen CTRL+ALT+DELETE in waarna je kiest voor Taakbeheer. In het venster zie je alle programma's die open staan. Als je er eentje selecteert, je klikt op 'taak beindigen' en hoppa, venster weg. Even snel som ik hier al 6 manieren op om af te sluiten. Het is zo nu en dan handig om te weten dat er meerdere mogelijkheden aanwezig zijn b.v. als er moeilijkheden zijn zoals vastgelopen muizen e.d., je wilt ergens vanaf en het kruisje reageert niet.
Een andere hulp bij veel acties is de toetsencombinatie ALT+A. Als je in Verkenner een map aanklikt en je ziet er b.v. 20 mp3 bestanden staan of er staan b.v. 30 foto's in, dan hoef je die niet allemaal aan te klikken maar dan klik je op 1 bestand/mp3/foto en daarna gebruik je ALT+A. Je zult zien dat dan alles in die map in 1 keer geselecteerd is. Door nu 1 foto of mp3 of wat dan ook 1 keer aan te klikken en dan vast te houden, kun je de hele rataplan in 1 keer naar een andere map slepen. Experimenteer er eens mee en je zult zien dat je er een hoop werk mee kan besparen.
Voor de doorgewinterden onder ons zal ik weinig nieuws vertellen maar ik merk dat een heleboel computergebruikers vasthouden aan 1 methode en ze durven daar niet af te wijken. Wat ik vertel is niets revolutionairs maar kan een helpende hand bieden. Vandaar.


       
BusBabbel:
Een nieuwe rubriek erbij. Maar wel een die met het OV te maken heeft want hier zullen jullie de komende tijd voorvallen vinden die ik aan den lijve heb ervaren oftewel gehoord heb op/in de bus. Waar gebeurd, echt waar!
 
Laatst stapte er een man de bus in met 2 kleine kinderen. Peuters zou ik, met mijn onervaren oog, zeggen. De man was misschien wel een hele grote peuter maar dan eentje waar ik geen meningsverschil mee zou willen hebben. Ik schat hem zodanig in dat ik hem verwacht op een voetbaltribune in het meest ordinaire vak. Hij ging 3 bankjes achter mij zitten en sprak zijn jongens toe met een flink volume. Ik denk dat iedereen, van voor tot achter, hem wel kon horen. Hij verkondigde allerlei onzin maar vond zichzelf toch boeiend genoeg om dat aan iedereen te laten weten. Een van zijn kinderen zat op het eerste stoeltje en vroeg wat ze gingen eten. Hij zei dat er gefrituurd zou gaan worden en dat er tot die tijd buiten gespeeld moest worden zonder schoppen, slaan of spugen. Ik zat met stijgende ergernis en verwondering te luisteren. De jongste van de 2 knulletjes moest nog even zekerheid hebben. "Als X (naam ben ik vergeten) dan ook buiten is en gaat pesten?" vroeg hij. Zijn vader zei dat hij dan maar een dreun uit moest delen. Tot mijn grote ontsteltenis voegde de dreumes daar het volgende aan toe: "of ik snij hem z'n strot af". Zijn vader antwoordde verveeld: "Doe wat je wilt."
Dit is allemaal letterlijk zo gebeurd, het joch was rond de 5 jaar oud, dus als iemand nog denkt dat de wereld te redden is: Blijf vooral zo denken maar ik weet intussen beter. En als je dit verhaal in twijfel trekt, raad ik je aan eens op een voetbalveld te gaan luisteren dan geloof je deze gebeurtenis zonder meer.

       
Surftips:
Sommigen hebben nog weleens iets gerfd of zijn in het bezit van iets ouds waarvan ze niet weten wat het waard is (en dan bedoel ik niet de echtgenoot of echtgenote). Op www.deantieksite.nl kun je eens rondneuzen of en hoeveel iets waard is.
 
De rest bewaar ik tot de volgende brief.
Klik op:     

       
Grappig:
Er viel een PowerPoint in de mailbox met een aantal (leuke flauwe, maar dat is persoonlijk) grappen, hier 2 stuks:
Meester: "De meeste woorden die met on- beginnen zijn  woorden, die niet goed zijn, bijvoorbeeld: ongehoorzaam, onaangenaam, enz.
"Kan iemand mij nog zo'n woord geven?"
Jantje: "Ik meester: onderwijzer!"
 
Moeder en vader nemen Jantje mee naar de supermarkt, waar Sinterklaas op bezoek is. 
Wanneer de Sint vraag wat Jan graag zou hebben, fluistert hij dat in zijn oor.
Thuisgekomen vragen vader en moeder wat Jantje aan de Sint gevraagd heeft.
"Dat zullen jullie wel zien op 6 december", antwoordt Jan.
 
Nou vooruit dan, nog maar een pikante:
Een mooie jonge vrouw zit in het vliegtuig terug naar Nederland na 2 weken vakantie aan de Mediterranee.
'H H' zegt ze: 'Eindelijk weer bij elkaar h?
'Had U het tegen mij?' zegt de man naast haar?
'Nee meneer, ik had het tegen mijn knien'.


Tot slot:
Dat de busbrief internationaal opzien baart, heb ik jullie al vaker laten zien maar nu haal ik ongewild zelfs de voorpagina. Dat ik daar met de enigszins goedgebekte Britney Spears samen sta, mag helemaal in de krant. De schadevergoeding waarvan in het artikel sprake is, staat helemaal onderaan dit artikel: 1 dollar.
Hopelijk is deze aflevering niet te lang geworden maar dat heb je met gelede voertuigen natuurlijk al gauw.
 
Groeten van de Post(bus)Bode               
Wim Koeleman (kameleon@ziggo.nl)
      
 
      
Wijsheden:
 
De gelukkigste bladzijden uit de wereldgeschiedenis zijn de lege bladzijden.
 
De hemel is eeuwig, dus als je een dag later komt, mis je niets.

terug naar de